Et samfunn med musikk
Musikk og de estetiske fagene er omkring oss uansett. Alle har en mening og personlig smak når det gjelder musikk. Vi ser på skuespillere enten i form av teater, film eller ulike former for TV-serier - og her har vi også hver vår smak. Vi vil alle ha noe på veggene hjemme og uansett om dette er et oppsatt familiebilde eller en form for billedkunst. Vi har ulike typer arkitekter som hjelper oss med å bygge nye bygg, restaurere gamle eller forme det landskapet vi lever i. Vi lever i et samfunn der vi får lov til å jobbe med de estetiske fagene - på to likeverdige nivå; profesjonelt og amatør (mer om dette synspunktet siden).
Mitt estetiske felt er musikken, men de temaene som omhandles her kan også gjelde andre estetiske fag. For å kunne oppleve og mestre musikk er det flere faktorer som bør samarbeide og funke på tvers av ulike samfunnslag. Tony Mazzogocchi - musiker og musikkpedagog - har skrevet en del artikler og musikkpedagogiske verktøy som jeg liker ganske godt og det oversatte innlegget dere finner nedenfor beskriver hvordan tre hovedpunkter som hjelper veldig i å få blomstrende musikalsk - eller estetisk - samfunn. Tony Mazzogocchi tar utgangspunkt i musikkfaget i det amerikanske skolesystemet, og selv om jeg synes de estetiske fagene i vårt skolesystemet fortjener bedre så er øynene mine rettet mot den norske skolekorps- og kulturskolemodellen. Hele artikkelen finner du i denne linken; MusicParentGuide
Vi bør og må se Tony Mazzogocchi sine tanker i lys av at han ønsker å få mer musikk inn i den amerikanske skolehverdagen - noen punkt er ikke sammenlignbart med vårt skandinaviske eller norske system. I all hovedsak så peker han på tre momenter. Organisatorer som for eksempel skolen, kulturskolen eller et styre bør tenke på når er det mest fruktbart å legge inn musikkundervisningen? Instruktører, lærere og dirigenter bør/må være gode pedagoger OG gode formidlere. Og siden dette handler om musikkundervisning for barn så er foreldrenes støtte og oppmuntring i denne prosessen et nøkkelpoeng.
Det er et poeng i denne artikkelen som jeg ikke finner overens med norsk utdannings- og kulturpolitikk og det er ordene "kreativitet" og "innovasjon".
-------------------------------------------------------
«3 Ways It Takes a Community to Develop Great Musical Program/3 steg det tar for et samfunn for å skape et flott musikkmiljø/musikkundervisning»
Jeg har hatt gleden av å møte tusenvis av musikkpedagoger ved forelesninger jeg har holdt i forbindelse med musikkpedagogskonferanser her i landet det siste året. Alle disse pedagogene er gjennomgående opptatt av og levende engasjert i jakten mot å utvikle seg selv som pedagoger og musikere.
Hundretusener av studenter lærte å spille et instrument for aller første gang gjennom skolens musikkundervisning dette året. Men hvis vi skal bruke historikken som en indikator så vil over halvparten av disse studentene slutte neste skoleår.
Vi kan endre denne historiske trenden - jeg tror faktisk vi har en bedre sjanse nå enn i noen annen tid. Dette er fordi vi endelig hører ordene "kreativitet" og "innovasjon" i dagens samtaler om utdanning hos politikere, administratorer og pedagoger. Dette er et øyeblikk hvor vår musikalske utdanning har mulighet til å få sitt søkelys rettet mot seg som et virkemiddel til å styrke læringsopplevelsene til våre barn - så lenge alle er med.
Her er noen viktige steg de involverte i vårt skolesystem trenger for å sørge for at alle studenter skal få oppleve musikalsk utfoldelse på K12-nivå.
Administratorer bør legge timeplanen hensiktsmessig. Tenk om administratorer og pedagoger virkelig visste hvor viktig innflytelse de estetiske fagene kan ha i forhold til engasjement og prestasjon i skolen? Noen gjør det, og de legger ulike modeller i sin timeplan som inkluderer daglig musikkinstruksjon på alle plan. For å være nøye; disse administratorene og pedagogene er ikke ute etter å skape profesjonelle utøvere av alle sine studenter. Istedenfor tror de på at denne musikalske instruksjonen gir andre positive pedagogiske ringvirkninger, men studenter trenger tid for å prosessere all lærdom. Og for den mer seriøse musikkstudenten, de som ønsker å følge sin interesse bør få tid nok til å kunne gjennomføre det for å oppnå en musikalsk ferdighet og virtuositet - spesielt i den offentlige skolen. Når vi angriper det som et seriøst formål og med en effektfull timeplan vil musikkundervisning bli et mektig verktøy slik at studenter kommer til å like læring, strebe etter suksess og forestille seg et meningsfylt liv. Skolen kan - og er i behov for - å legge til rette for det for hver skoledag.
Lærere må være gode pedagoger og gode formidlere. Det er umulig for meg, eller noen andre, å lage en liste over hva som skal til for å skape fantastisk musikalsk undervisning. Men å vite hva egenskapene til storhet er kan være med å hjelpe læreren i å streve etter den høyest mulige standard og hjelpe studenter, foresatte og administrasjoner i å hylle musikk som en essensiell del av deres pensum. Å observere en god musikklærer i sitt ess er som å se en fantastisk opptreden; selv om det selvsagt er vanskelig og detaljert planlagt - god undervisning er alltid uanstrengt og sømløst. Effektive musikklærere har alltid en høy standard av kvalitet, men ordlegger seg alltid kort og konsist, både ovenfor studentene og skolemiljøet generelt. De må konsekvent kommunisere om musikkundervisning til administratorer, kolleger og styrke foreldre for å dyrke musikktalentet til studenten hjemme.
Foreldre må støtte sitt barn i sin interesse for musikk. Det er åpenbart at dette er min kjepphest i min bok, blog og tale. Foreldre som forplikter seg til denne interessen for sitt barns musikkinteresse gir ungen de verktøy som skal til for å lykkes i musikk - og til livet generelt - det er en av de viktigste gavene en foresatt kan gi sin unge. Hvis foreldre ser nytten i musikkundervisning mer enn det de gjør i dag så vil de legge til rette for hjemmeøving uten at det skal gå ut over foreldres egne timeplaner og ønsker for livet hjemme. Utholdenhet, forpliktelse, loyalitet og grit (motivasjon for å oppnå et mål) er alle egenskaper jeg håper jeg, og mine skoler, klarer å lære stundentene. Å undervise bort og lære disse egenskapene er så og si umulig uten foreldrenes hjelp.
Hva er målet med undervisning? Jeg tror på at skolesystemet må gjøre alt i sin makt for å skape et læringsmiljø der studentene ønsker og lære, og kan gjøre det. Foreldre bør fortsette å kjempe for at musikk skal være en del av skolens læreplan, og lærere på fortsette å formidle kunnskap om musikkundervisning til foreldre og administrasjon for å mer effektivt kjempe for musikkundervisningen for å hjelpe fremtidige musikere, musikkelskere og innovatører.
Det har vært fantastisk for meg å kunne gi mine tanker ut til dere i år og takk til alle som har lest. Så lenge vi fortsetter å formidle og gjøre noe med dette på lokalt nivå så kan vi skape et miljø som kan være med på å endre systemet til det som våre unger fortjener.
- Tony Mazzocchi 08.03.2016