top of page

18 fordeler ved å spille et instrument

«Musikk produserer en slags glede mennesket ikke kan leve uten» - Confucius, kinesisk filosof

Det å lære seg å spille, kunne jobbe kreativt og fremføre musikk gir en rekke fordeler for mennesket - intellektuelt, fysisk og sosialt. På www.effectivemusicteaching.com fant jeg en artikkel som tar for seg noen av de fordelene det kan gi.

1. Øker hukommelseskapasiteten

Forskning har vist at både det å lytte til musikk og det å spille et instrument kan øke hukommelseskapasiteten. En studie ble gjort der 22 barn fra 3 til 4 år ble gitt enten sangtimer eller piano-/keyboardtimer. Her var det også en kontrollgruppe hvor 15 barn ikke fikk musikkundervisning i det hele tatt. Alle barna var i samme barnehage. Resultatet viste at barna som fikk musikkundervisning en gang i uken forbedret sine spatiale og temporale ferdigheter med 34%, i forhold til barna som ikke fikk musikkundervisning, det vil si ferdigheter knyttet til rom, retning, tid og rekkefølge. Ikke bare det, men det viste seg at dette var en langtidsvirkende effekt.

Videre finnes det flere pågående forskningsprosjekt som jobber med spørsmål knyttet til forholdet mellom høyre og venstre hjernehalvdel. Vi vet at begge halvdelene jobber sammen når vi jobber med musikk gjennom å spille et instrument. Musikere - uansett nivå - leser en eller annen form for noter, utøver finmotoriske øvelser med hender, føtter og pust, samt utøver/formidler for eller sammen med noen.

2. Bevisstgjør tidsbruk og utvikler organisatoriske egenskaper

Det å lære seg å spille et instrument krever at du disponerer tiden din, slik at du benytter den tiden du har effektivt. En god musiker vet at det er kvaliteten på øvelsene og ikke kvantiteten som er det mest verdifulle. For at en musiker skal kunne utvikle seg i et gitt tempo, krever det at man lærer seg å organisere tiden sin, finner ut hvilke utfordringer en skal jobbe med, og dermed gjør tidsbruken mest mulig effektiv.

3. Øker dine ferdigheter innen samspill/lagspill

Lagferdigheter er et veldig viktig aspekt ved det å bli et suksessrikt menneske. Når du spiller et instrument krever det at du kan å spille sammen med andre. I band, orkester, kor, korps eller andre typer ensemble så må du lære deg å samarbeide med andre. For å skape god og vakker musikk kreves det også at man er villig til å lytte til hverandre og spille sammen.

4. Lærer deg utholdenhet

Å lære seg å spille et instrument krever tid og innsats som igjen lærer deg tålmodighet og utholdenhet. De fleste kan ikke spille musikken perfekt første gang de spiller den. Det er faktisk slik at de fleste musikere må jobbe lenge med vanskelige musikalske element før de mestrer musikken.

5. Forsterker din koordinasjon

Kunsten å spille et instrument krever en god del hånd-øye koordinasjon. Gjennom å lese noter på papiret jobber hjernen din underbevisst med å omdanne informasjonen til direkte motoriske ferdigheter samtidig som både pust og rytme blandes inn i miksen.

6. Forbedrer dine matematiske evner

Det å lese noter krever å kunne telle noter og rytmer - dette kan hjelpe deg å forstå matematikk. Å lære seg musikk kan også gi deg hjelp til å forstå andre matematiske aspekt. Studier har vist at studenter som spiller et instrument, eller studerer andre estetiske fag, klarer seg bedre i matematikk på ungdomsskolen enn andre. (B. Friedman, 1959)

7. Forbedrer din evne til å forstå og lese

Ifølge en studie gjennomført av Psychology of Music; "Barnet som er eksponert for en mangeårig musikkutdanning som inkluderer øvelse i økende grad av komplekse rytmer, det tonale og praktiske egenskaper viser en overlegen kognitiv ytelse sammenlignet med deres ikke-musikkutdannede jevnaldrende."

Det er ikke overraskende at studier viser følgende resultater da utøving av musikk alltid krever en eller annen form for lesing og forståelse. Når du ser svarte og hvite prikker på et stykke papir så må du bearbeide den informasjonen over til noe fysisk på instrumentet. På samme tid må du lese rytmer og deretter "tvinge" de motoriske evnene dine til å gjennomføre den fysiske oppgaven.

8. Øker din evne til å ta ansvar

Det å spille et instrument kommer med flere typer ansvar. Vedlikehold og stell av instrumentet er viktig for å holde instrumentet spillbart. Videre kommer det ansvar i forbindelse med å være forberedt til konsert eller forestilling. Et ansvar for å være med på å arrangere, samt å ta seg tid til øving slik at du ikke påvirker fremføringen negativt.

9. Eksponerer deg for kulturell historie

Ofte skildrer musikk miljøet og tiden den er skapt i. Derfor lærer du forskjellige sjangre som klassisk, folkemusikk, rock, pop, renessanse, og mange andre. Musikk er i seg selv historie, og det er ofte slik at hvert enkelt musikalske stykke har sin egen historie som kan sees i lys av en større historisk sammenheng.

10. Gir deg skarpere hukommelse

Når du spiller musikk for deg selv, eller med andre, må du fokusere og konsentrere deg om intonasjon, rytme, noteverdier, tempo og din klangkvalitet. I samspill kreves du også at du har en evne til å fokusere og lytte på andre slik at det du spiller passer med de andre.

11. Gir føde til selvrealisering og lindrer stress

Det er ditt instrument, så du kan spille hva du vil på det! Desto mer du kan teknisk på ditt instrument, og musikk, jo mer kan du spille av det du vil. Musikk er en kunst. På samme måte som at maleren viser sine følelser på lerretet, så kan musikk uttrykke de samme følelsene. Dette lindrer stress og kan ha en veldig positiv, terapeutisk effekt. Det er faktisk dette som er bakgrunnen for musikkterapi, som behandler barn og ungdom som har autisme, depresjon og andre vansker.

12. Skaper en følelse av oppnåelse

Det å kunne mestre noe som du ikke trodde var mulig, men som du faktisk har fått til gjennom øving, gir deg en fantastisk følelse av stolthet. Når du først begynner å spille et instrument kan den enkleste tekniske ting som å holde en tone lenge være nok til å føle mestringsfølelse. Så, etterhvert som du blir flinkere vil det ikke bare være en mestringsfølelse for deg selv, men andre x gledes også over din mestringsfølelse.

13. Fremmer dine sosiale ferdigheter

Det å spille et instrument kan være meget fruktbart for å forbedre dine sosiale ferdigheter. Med en gang du blir med i et band, korps, kor eller orkester så er du sammen med andre. Ofte gir dette vennskap for livet.

14. Forbedrer dine lytteferdigheter

Det er ganske åpenbart, men musikk krever at du blir et mer lyttende menneske. Du må lære å lytte til deg selv slik at du vet når du spiller feil, og vet hva du må gjøre for å forbedre feilen til det korrekte. Mer detaljert lærer du deg å intonere instrumentet - å høre om tonen er høy eller lav. I et ensemble må du kunne lytte til andre og forholde deg til hva du hører - hvis du spiller andre- eller tredjestemme må du dempe deg slik at melodien kommer frem. Det finnes for mange eksempel til å nevnes som kan bygge opp under dette argumentet.

15. Lærer deg disiplin

Som tidligere nevnt kan det å lære seg å spille et instrument være krevende. En av kvalitetene en musiker lærer er disiplin. Intens øving på det vanskelige, og ikke bare det lette og morsomme, krever disiplin. De flinkeste musikerne i verden er gode eksempler på at disiplin kreves for å kunne utøve på profesjonelt nivå - uansett sjanger.

16. Løfter dine utøvelsesferdigheter, samt at det kan redusere din sceneskrekk

En av målene ved å spille et instrument og musikk er for å kunne fremføre for noen. Desto mer du spiller for noen, jo mindre sceneskrekk får du. Å spille sammen med noen i en gruppe eller korps er i seg selv en faktor som kan være med på å overvinne sceneskrekk. Gjennom å vite at du er godt forberedt gjennom masse øving gir deg selvtillit til å kunne fremføre for noen.

17. Forsterker ditt respiratoriske system

Hvis du har en god instruktør eller dirigent bør du høre vedkommende si "bruk mer luft!". Luft er en nøkkelfaktor mot målet om å oppnå god musikalsk kvalitet og klang. For å spille en låt, uansett sjanger, kreves det en korrekt bruk av luft for å oppnå den klangen som passer best til musikken du spiller. Gjennom ulike pusteøvelser og instruksjon i hvordan musikere bruker pusten vil resultatet bli en forbedret pusteteknikk som ikke bare gagner musikken, men også livet generelt.

18. Promoterer lykke i ditt liv og alle sammen rundt deg

Å spille et instrument kan være veldig gøy og spennende. Selv om det er gøy å spille musikken bare for deg selv, gir det også en fantastisk følelse å få applaus for å ha gledet andre med nettopp ditt eget spill. Det kan være like så hederlig og gledelig å spille frivillig i ditt lokale korps eller orkester, å vite og se at de andre musikerne er glade for å ha deg med, og at publikum i ditt lokale miljø er glad for at nettopp du har spilt for de.

En slags konklusjon:

Hvis det kommer en motbakke og store utfordringer i ditt eget spill på instrumentet, kan det være til hjelp å fokusere på hvilket resultat som kommer hvis du faktisk ønsker at det skal komme, og er villig til å øve. Musikk er glede, samhold og så masse annet som ikke kan forklares godt nok med ord. Jeg håper at du er enig i noen av disse punktene, og at du finner et snev av motivasjon til de dagene hvor egenøving eller fellesøving føles som et ork - og husk; det er med øving som med trening - det føles så godt etterpå!


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page